BIOGRAFIJA

Danijela Martinović, glazbenica i spisateljica

Zvjezdani put Danijele Martinović, glazbenice rođene 15. srpnja 1971. u Splitu, započeo je još u osnovnoj školi. Sa 14 godina počela je pjevati u grupi „Dominik”, osnovanoj pri Crkvi Svetog Dominika. U školi ju je pak učio svirati mandolinu profesor Nenad Vesanović Keko, inače basista grupe „Magazin”. Završila je i srednju glazbenu školu Josip Hatze u Splitu kao harfistica. Taj glazbeni spoj, protkan duhovnošću, romantičnim treperenjima struna, izvanrednim sluhom, prepoznatljivim osebujnim glasom te upečatljivom interpretacijom, odredio je njezin život. Prvi uspjeh ostvarila je već 1989. na Uskrs Festu za interpretaciju pjesme „Prva pričest” književnika i kompozitora Nikše Krpetića, osvojila je prvo mjesto kao i nagradu za ukupni dojam.

Sa 17 godina pridružila se grupi „Delfini” – kao jedini ženski vokal u povijesti te grupe, poznatoj po suradnji s Oliverom Dragojevićem. Svega par mjeseci nakon „Delfina“, krenula je na turneju kao back vocal Mate Miše Kovača – što joj je bilo ne samo nezaboravno iskustvo, već i velika škola jer su nastupali u dupkom punim dvoranama. Kad se 1989. prvi puta pojavila na Splitskom festivalu s pjesmom „Zumbuli” Nikše Krpetića, već se jako dobro snalazila u ozbiljnim glazbenim vodama – taj samostalni nastup ujedno je bio i najava njezine estradne karijere, no njezin pravi profesionalni početak označio je početak suradnje s – Tončijem Huljićem i grupom „Magazin”.

OD MAGAZINA DO SAMOSTALNE KARIJERE

Pjevačica „Magazina“ Danijela je poslala 1991. i ta je suradnja trajala pet godina. Iako su to bile teške ratne godine, Danijela je s „Magazinom” uspjela snimiti čak tri albuma: „Da mi te zaljubit u mene (1991.), „Došlo vrijeme” (1993.) te ”Simpatija” (1994.) nazvanom prema pjesmi za koju su, zajedno s opernom pjevačico Marijom Bubić, dobili Grand Prix na Melodijama hrvatskog Jadrana. Vrlo zapažen je bio i Danijelin nastup s još jednom priznatom opernom pjevačicom, Lidijom Horvat Dunjko, 1995. na Eurosongu u Dublinu. Sinergija njihovih glasova u pjesmi „Nostalgija” grupe „Magazin” oduševila je publiku i osvojila šesto mjesto. Treća vrlo popularna pjesma iz te „trilogije” bila je „Romantika”, kojom se grupa „Magazin” i djevojčica Kanita Beba predstavila na Melodijama hrvatskog Jadrana.

Sljedeće godine Danijela Martinović odlučuje se za samostalnu karijeru, no odlaskom iz „Magazina” ne prestaje njezina suradnja s frontmenom i osnivačem te grupe, skladateljem i glazbenim producentom – Tončijem Huljićem. Ta suradnja ogleda se već na prvom Danijelinom samostalnom albumu „Zovem te ja” iz 1996., nazvanom prema pjesmi koju je komponirao Tonči Huljić, a tekst napisala njegova supruga Vjekoslava Huljić. Bio je to Danijelin prvijenac koji je prodan u preko 80 tisuća primjeraka, što joj je donijelo prvu platinastu ploču sa pjesmom “Zovem te ja” iste godine. S pjesmom „Što sam ja, što si ti” nastupila je Zadarskom festivalu 1998. te osvojila srca publike. Iste godine pojavljuje se na Melodijama Hrvatskog Jadrana s pjesmom “Da je slađe zaspati“, a 1999. za nju dobiva nagradu za najemitiraniju pjesmu festivala koja je do dan danas ostala jedna od Danijelinih najvećih hitova. Slijedi veliki uspjeh na Dori 1998. gdje Danijela pobjeđuje s pjesmom Petra Graše „Neka mi ne svane” i s njom je predstavljala Hrvatsku na izboru za pjesmu Europe u Birminghamu, osvojivši sjajno peto mjesto. Fanovi Eurosonga tu pjesmu uvrštavaju među deset najboljih pjesama Eurosonga svih vremena, a našla se i na albumu „To malo ljubavi” u izdanju Croatia Recordsa koji je prodan u preko 100.000 primjeraka.

Bio je to pun pogodak, a Danijela je ušla u povijest hrvatske diskografije kao najtiražniji izvođač! Dvije godine zaredom proglašavana je i pjevačicom godine na više od 50 radio postaja u cijeloj regiji, kao i u izboru čitatelja tiskanih medija i TV gledatelja, nagrađena je i „Večernjakovom ružom”. Uspjeh je odjeknuo i u Sloveniji, gdje je dobila nagradu kao izvođač koji je na području Slovenije premašio prodaju od 100.000 primjeraka za tri albuma. I u Makedoniji je 1999. proglašena pjevačicom godine, a tome je prethodilo njezinih pet rasprodanih uzastopnih koncerata u Univerzalnoj dvorani u Skoplju.

U prosincu 1999. izdaje svoj treći samostalni album pod nazivom „I po svjetlu i po mraku”, koji je u nepunih mjesec dana prodan u više od 45.000 primjeraka, što je njezinu bogatu diskografsku kolekciju pojačalo s još jednom Zlatnom pločom. Četvrti album, „Pleši sa mnom”, izdaje 2001. na kojem se našao i vrlo uspješan duet s Kemalom Montenom „Ovako ne mogu daje”. I taj je album prodan u zlatnoj nakladi. Najljepše blagdanske pjesme sakupila je 2003. na albumu „Božić s Danijelom” koji je za nju emotivno vrlo bitan. Prihod od prodaje doniran je u humanitarne svrhe, baš kao što je učinila i 2005. na koncertu u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Iste godine objavila je i svoj šesti album „Oaza”, a već sljedeće i sedmi – „Canta y baila con Danijela”. Sa pjesmom „Na po mi srce živi” koju je za nju napisao Đorđe Novković nekoliko mjeseci prije svoje iznenadne i prerane smrti. Njemu u čast Danijela 2008. izdala je album „Nek’ živi ljubav – Danijela pjeva hitove Đorđa Novkovića” želeći time nastaviti projekt koji je Đorđe Novković za života za nju osmislio i započeo. Publika ga je fascinantno primila i prodan je u zlatnoj tiraži i u Hrvatskoj i u Sloveniji. Iste godine sudjeluje na Hrvatskom radijskom festivalu s pjesmom „Ko će tebe mi zaminit”, na kojoj se kao aranžer potpisuje Mato Došen, jedan od najpopularnijih glazbenih producenata i aranžera naše regije za koju je dobila nagradu radijskih urednika. Nakon toga se na Splitskom festivalu pojavljuje s pjesmom „Evo mene” autora Marka Tomasovića.

Nakon diskografske pauza 2011. je zablistala u punom sjaju s albumom „Unikat”. Najavila ga ja duetom s Halidom Bešlićem i pjesmom „Zarobljenik uspomena”. Na njemu se našlo deset Danijelinih novih pjesama, a osim tog standardnog albuma izdala je povodom Valentinova luksuzno izdanje na kojem je dodala i pjesmu „Za tebe rođena”, za koju je riječi napisao Arsen Dedić pod svojim kultnim pseudonimom Luka Juras. S tom se pjesmom 2005. natjecala na Dori. Na Splitskom festivalu 2012. otpjevala je pjesmu „Brodolom” koja postaje apsolutni hit te sa kojom osvaja treću nagradu publike „Brončanog galeba”. Godinu je završila singlom „Raspašoj”, koji je proglašen jednim od najslušanijih zimskih hitova. A već na sljedećem Splitskom festivalu osvaja nagradu za najbolji scenski nastup izvodeći pjesmu „Capuccino”. Slijedi pjesma „Iluzija” , a nakon nje inspirirani svjetski poznatim bachata ritmom objavljen je singl “Dežuraj” iz prokušane zanatske radionice bračnog para Huljić.

Time otvara potpuno novo poglavlje u karijeri.

Posebno mjesto u golemom Danijelinom pjevačkom opusu ima i pjesma iz njezine novije ere „Jednu za ljubav” (2016.). S tom pjesmom je osvojila treću nagradu na Splitskom festivalu. „Jednu za ljubav ” bio je i naziv dva velika Danijelina koncertadvorani „Vatroslav Lisinski” održan 2017. te je bio je presjek njezine karijere od samih početaka do recentnih dana.

Kruna sublimiranih izdanja „Najbolje godine” (2001.), „Zlatna kolekcija (2006.), „Najljepše ljubavne pjesme” (2010.), „The Best Of Collection” (2014.) je trostruka kompilacija „50 originalnih pjesama”, iz 2016. godine u izdanju Croatia Recordsa. „Telefon“ iz 2017. bila je pjesma kojom je Danijela iznenadila svoju publiku. Riječ je o emotivnoj baladi, koju je Danijela dobila na dar od svoje školske kolegice Severine.

NOVE  ULOGE I POPULARNI TV FORMATI

Danijela Martinović se pokazala i kao odlična plesačica kada je 2007. nastupila u TV showu „Ples sa zvijezdama”, a iza sebe ima i uloge u humorističkim serijalima „Cimmer Fraju” (2006.), te slovenskoj inačici „Mućki” – „Brat bratu” Branka Đurića Đure (2008.) .

Pojavljuje se kao članica žirija u TV showu „Zvijezde pjevaju”, 2019. i 2020. a srca Splićana ganula je svojom dionicom u mjuziklu „Naša bila štorija”, autora Gorana Karana i Nenada Ninčevića.

AUTORSKE KNJIGE

Koliko joj je bitna glazba da bi kroz nju izrazila jedan dio sebe, toliko joj je pisanje postalo hrana za dušu. Priznala je više puta da se zaljubila u pisanje koje je za nju postala neopisiva potreba baš kao i disanje zraka – te kako se kroz pisanje, najbolje i najpotpunije izražava.

Autorica je tri slikovnice za djecu – Mala Dama – o anđeoskom liku koji je osmislila – a čije reizdanje se planira u 2022. godini.

Objavila je knjižice „Think Pink” koja je bila dio humanitarne akcije s udrugom Krijesnica. Nakon toga ozbiljnije se posvećuje pisanju te izdaje knjige motivacijskih poetskih zapisa – „Šalabahter Života“ i „Šalabahter Života – Neopisivo“ koje su naišle na pohvalu i odobravanje , kako publike tako i kritike. „Šalabahter života“ dio je triologije, a treće izdanje se isto tako planira objaviti u 2022. godini.

Knjige motivacijskih poetskih zapisa bile su i povod da 2016. bude pozvana da u sklopu međunarodne konferencije TED x Zagreb govori na temu „Zadovoljstvo” („Satisfaction”), a njezin inspirativan govor izazvao je velik interes publike i medija.

NEOPISIVO 891

Nakon tri desetljeća na estradi, brojnih nagrada, predivnih koncerata i međunarodnih nastupa, Danijela s ponosom kaže da je zakoračila u neopisivo razdoblje svoga života. Upravo zbog toga, sasvim neobično i neočekivano, svim je svojim novim projektima dala naziv „Neopisivo”.

Njezina zbirka „Neopisivo” daje na znanje da poetski projekt „Šalabahter života” nije bio tek jednostran i kratak izlet u svijet pisanje riječi, već nova čvrsta okosnica rada uvjetovanog njezinim željama i izazovima.

„Neopisivo 891 – Limited Edition” je njezina poruka kojom pod zajedničkim nazivom ukazuje na sve boje i znakove života. Na CD-u „Neopisivo“ nalaze se pjesme koje je odabirala, kako kaže prema svojem srcu. Pjesme su objavljene u sasvim novom ruhu, aranžmanima koji im daju bezvremenu ljepotu. „Kao što je umami u okusima onaj zadnji koji sve objedinjuje, tako je i “neopisivo” osjećaj iznad. To je moja definicija vrednovanja svih osjeta i emocija u jednome. Na CD ”Neopisivo” su moji hitovi koje novi aranžmani vode kroz sambu, tango, bossanovu, gypsy swing, flamenco, salsu do conutry bluegrassa. Svakom slučaju nešto novo, drukčije, sasvim posebno…“, opisala je sama Danijela.

Osim regularnog CD-a Danijela opet iznenađuje sa posebnim projektom u limitiranoj ediciji Neopisivo Limited Edition 891 u suradnji sa Fravero ProPhoto s kojima najavljuje još mnoga iznenađenja. Mislilo se baš na svaki detalj – knjižica je napravljeno od eko kože, svaki primjerak je ručno rađen, a nakon zaprimljene narudžbe tiska se ime primatelja uz serijski broj, dok će Danijela i osobno ostaviti poruke uz neke od omiljenih fotografija. Uz knjižicu je priložen i certifikat o autentičnosti, a nakon što na adrese stigne svih 891 albuma, tek tada će stići i Danijelino pismo u kojem će objasniti zašto je pokrenula cijeli projekt, te do kraja ispričati ovu priču. Samo jednom – i nikada više.

NOVA LINIJA PROIZVODA S POTPISOM DANIJELE MARTINOVIĆ

Osim toga, Danijela je pripremila nekoliko iznenađenja u svojoj slavljeničkoj godini. Od sada možete pronaći linija dnevnika za osobne zapise svakog zaljubljenika u pisanu riječ, predstavila je i posebnu knjižicu s citatima koji će imati višestruku funkciju, a sprema se i linija dizajniranih postera za dom.